emléktábla

Vitéz Bánáthy Péter lelkipásztor emléktáblájának felavatása - Makó, 2019. július 6.

20190706_Makó

Vitéz Bánáthy Péter református lelkész emléktáblájának felavatása

2019. július 6. Makó

Az 1929-ben vitézzé avatott egykori makói református tiszteletesről és tábori lelkészről emlékeztek meg 2019. július 6-án Makón. Emléktábláját a volt Aradi utcai iskola falán helyezték el, ott, ahol családjával élt és ahol a felesége tanítónőként sok makóit is oktatott.

Az emléktábla avatásán Jákob János dandártábornok, a Magyar Honvédség református tábori püspöke is szolgálatott teljesített, mely során az egykori első világháborús tábori lelkészek feladataira is kitekintéssel volt.

Vitéz Bánáthy Péter a Monarchia legnagyobb fogolytáborában, a Vas megyei ostffyaszonnyfaiban több tízezer rabságba került európai katonán segítető református tábori lelkész volt. Érdemeiről, kitüntetéseiről a tábla felállításának egyik kezdeményezője, Kocsis Sándor, a tiszteletes úr és felesége egykori makói diákja emlékezett meg.

Az emléktábla felállítását felvállaló Horthy Miklós Alapítvány nevében rótta le kegyeletét Koltay Gábor filmrendező. A megemlékezésen jelen volt tiszteletes úr unokája, Bánáthy László is.

A Trianoni Szemle szerkesztősége koszorúját Szidiropulosz Archimédesz főszerkesztő, Domonkos László és Dr. Medvigy Endre szerkesztő, valamint Kolczonay Katalin olvasószerkesztő jelenlétében Gera Antal helyzete fel.

Az önkormányzat képviselő testülete nevében koszorúzó Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató is hangsúlyozta, hogy Bánáthy Péter 1929-től 1954-ig, negyedszázadon át teljesített szolgálatot a makói belvárosi református parókián.